nzcht-missie

Visie

Bouwen aan menselijke groei

Zijn leerprocessen in uw organisatie goed georganiseerd? Mensen geven organisaties en samenlevingen hun vorm en inhoud. Ze creëren leefsystemen, die voor henzelf en de omgeving van waarde zijn. Bouwen aan menselijke groei, verdiept de waarde die we samen creëren.

“Education is the most powerful weapon which you can use to change the world” (Mandela)

De basis van ontwikkeling is het vermogen te leren. Regelmatig begint leren met afleren. Opgebouwd succes heeft geen eeuwigheidswaarde. Technieken veranderen. Systemen veranderen. Maatschappijen veranderen. Mensen veranderen. Jij verandert. En dan opeens of geleidelijk aan blijkt dat een gevolgd spoor zijn tijd heeft gehad. Wat nu? Hoe leer je jezelf op de nieuwe situatie af te stemmen? Hoe kom je voorbij gedachten als: ‘ik doe het niet’; ‘ik wil het niet’; ‘ik kan het niet?’

  1. Zie de harde feiten onder ogen. Kijk goed wat binnen en om je (organisatie) heen speelt en welke invloed dat heeft op de manier waarop je de zaken tot nu toe hebt aangepakt. Is verandering nodig? Is verzet tegen deze feiten houdbaar? Wat is het effect van het vast blijven houden aan het vertrouwde?
  2. Stem je (weer) af op dat wat je echt wilt. Begin met uitspreken wat je wilt. Maak dit willen zo concreet mogelijk en knip het op in kleine, haalbare stukken, zodat je ervaart: het kan!
  3. Bepaal of je het echt wilt? Waarom wil je het? Wat draagt de uitvoering daadwerkelijk bij aan jezelf en aan je omgeving? Past het bij je persoonlijke kernwaarden? En: als je ervoor gaat, ga je er dan ook echt voor of deins je terug voor de consequenties die het volgen van je wil met zich meebrengt? Welke criteria zijn ‘echte stoppers? Waarom?’; Welke criteria zijn belangrijk voor je? Waarom?; Welke criteria zijn wens, maar niet onoverkomelijk? Waarom?
  4. Maak je keus. Bedenk een diversiteit aan alternatieven waarmee je ‘het zo graag willen’ kunt realiseren. Weeg deze af tegen de criteria en bepaal je keus. Spreek je keus hardop uit. Daarmee creëer je voor jezelf  een scherpe focus.
  5. Voer uit. Maak op basis van de focus een goed plan, zodat je weet: zo ga ik het doen. Baseer dit plan mede op aanpakken die zich bewezen hebben, waardoor je voelt: zo kan het ook echt. Doe het en pas je handelen en je plan aan op basis van de ervaringen die je opdoet.
  6. Volhardt. Werk vanuit je focus. Volg je intuïtie en visualiseer de stappen die je wilt zetten. Laat je niet afleiden. Vraag hulp als je er zelf niet uitkomt. Pieker niet: geef je over aan de weg die je volgt.
  7. Blijf de werkelijkheid onder ogen zien! Blijf gedurende de uitvoering goed kijken. Technieken veranderen. Systemen veranderen. Mensen veranderen. Jij verandert. Blijf er goed bij! Benut mogelijkheden. Zet problemen om in kansen!

Bovenstaande stappen uitvoeren met managementteams; projectteams; afdelingsteams; teams van denkers, doeners en beslissers; … leidt tot keuzen die een team richting geeft. Deelnemers raken door het proces waarnemen, beslissen en concretiseren op elkaar afgestemd; ze krijgen inzicht in de weg die ze samen graag willen bewandelen; verdelen de taken en volgen samen de uitvoering ervan. Ze bouwen samen aan elkaar en de organisatie waar ze deel van uitmaken. Die processen begeleiden: I love it.